HOS Rekonstrukce panelového domu Hostivařská

HOS Rekonstrukce panelového domu Hostivařská

Spoluautor: Vít Podráský

Jedná se o další z návrhů pro revitalizaci společných prostor v panelovém domě, tuto studii jsme zpracovávali pro jednu firmu specializující se na celkové rekonstrukce panelových domů. K realizaci nakonec nedošlo, protože firma neuspěla ve výběrovém řízení vypsaném místním SVJ.

Nevzhlednou spleť současných rozvodů v lištách, požární hydrant, skříně s domovními rozvaděči a svod dešťové kanalizace schováváme za předstěnu ze sádrokartonu. Předstěna představuje jednotící "ovládací panel" s dvířky k zařízením a instalacím, která jsou skryta za ním. Tato předstěna je zvýrazněna žlutou barvu, prostupuje přes všechna podlaží a v přízemí se propisuje i do sádrokartonového podhledu v chodbě.

Stávající zábradlí schodiště je nahrazeno transparentní sítí s madlem. Vyplnění části prostoru mezi oběma schodišťovými rameny, kdy dochází ke zkrácení zrcadla, umožňuje rozšíření podest a tím i případnou lepší manipulaci s objemnými předměty při stěhování.

V prostoru vstupu z ulice je umístěna nová čistící zóna, domovní schránky a nástěnka. Otvor propojující vstup se schodištěm je ve snaze co nejvíce prosvětlit prostor schodiště rozšířen.

V současnosti temná chodba ústící do zadního vstupu je díky novému podhledu zakrývajícímu veškeré rozvody a světlé výmalbě prosvětlena. Zaoblená příčka u vstupu chodbu prostorově zjednodušuje a umožňuje také zvětšení kolárny (prostor za příčkou je k ní přičleněn). Přesunutí dveří do kolárny přináší její lepší využitelnost a zvýšení kapacity uskladněných kol. Na podlahu je zde použita dlažba, ve vyšších podlažích je pak homogenní linoleum.

 

Date

1. červenec 2014

Tags

Architektura

Search